De Netwerk Agroecology X in de Filipijnen voor de toekomst van de voedselsystemen

Agroecology X (AEX) is een gemeenschap/netwerk van organisaties, associaties, duurzame landbouwers en advocaten, sociale ondernemers, consumenten en vele anderen die geloven in agroecologie en dit ook beoefenen. Het netwerk benadrukt de noodzaak om de huidige situatie en de toekomst van de voedselsystemen van het land te bespreken. Dit omdat de honger op nationaal vlak toeneemt als gevolg van de verlengde lockdowns. Het is een platform voor de uitwisseling van kennis, ervaringen, overwinningen en solidariteit.

Het begon in december 2019 toen Solidagro een agroecologiebeurs organiseerde samen met zijn partners in de Filipijnen.  Agroecology X is een spin-off hiervan. AEX organiseert een top die parallel loopt met de VN Food System Summit in 2021, om de publieke bewustwording te stimuleren en de algemene agroecologie en voedselsoevereiniteit te ondersteunen.

De Summit zal de wereld bewust maken van het feit dat we allemaal moeten samenwerken om de wijze waarop de wereld voedsel produceert, consumeert en erover denkt, te veranderen. Het is een top voor iedereen en voor mensen van overal – een top van de mensen. Het is ook een top die oplossingen moet aanreiken waarbij van iedereen wordt verwacht dat actie wordt ondernomen om het wereldvoedselsysteem te veranderen.

Geleid door de 5 Actiewegen, zal de Summit de belangrijkste spelers samenbrengen uit de wereld van de wetenschap, de economie, de politiek, de gezondheidszorg en de universiteiten, evenals de boeren, inheemse volkeren, jeugdorganisaties, consumentengroepen, leefmilieu activisten en andere belangrijke betrekken.  Voor, gedurende en na de Summit zullen deze deelnemers samenkomen om tastbare en positieve veranderingen van het wereldvoedselsysteem aan te brengen en te bespreken. (bron : https://www.un.org/en/food-systems-summit/about).

 

AEX heeft kritiek op de VN Food System Summit omdat die zich laat leiden door rechtspersoonlijkheden. Dit nadat de VN de organisaties van de burgermaatschappij opzij zette ten gunste van organisaties met rechtspersoonlijkheid. Zoals het Wereld Economisch Forum, een internationale organisatie van grote ondernemingen. AEX heeft twee bezorgdheden: de aanduiding van het Wereld Economisch Forum, dat de economische reuzen vertegenwoordigt als een strategische partner van de VN bij het organiseren van deze top; en de aanstelling van Dr. Agnès Kalibata, de voorzitster van de Alliantie voor een Groene Revolutie in Afrika. Dat is een groep die wordt gesponsord door de Gates Foundation. Maatschappelijke organisaties zijn bezorgd dat met deze twee instanties aan het roer, de top slechts een instrument zal zijn om de belangen van de grote ondernemingen verder te vrijwaren. Dit zal ten koste zijn van onze boeren, inheemse volkeren en de planeet. Dat zou een ramp zijn voor de voedselsoevereiniteit en de biodiversiteit.

Voedselverdedigers van AEX organiseerden een voedselbeurs onder de naam Salu-Salo. De naam komt van het Filipijnse gebruik om samen te komen voor het eten en zo de effectieve en gepaste plaatselijke voedselsystemen te vieren.

Bookmark the permalink.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *